Epoxibehandling Dehler 34 JV

Epoxibehandling Dehler 34 JV

Inläggav simon.kindt » tor 17 jan 2013, 21:11

Hej!

Är det någon som vet om skroven på Dehler 34 JV epoxibehandlades på fabrik? Hur många lager målade man isåfall med och med vad för något?

Jag kan se att skrovet är epoxibehandlat, men man har inte använt sig av olika färger så det är svårt att avgöra antal lager.

Mvh

Simon
simon.kindt
 
Inlägg: 11
Blev medlem: fre 18 mar 2011, 10:39

Re: Epoxibehandling Dehler 34 JV

Inläggav Peter Norberg » ons 10 apr 2013, 14:00

Hej Simon

Tror inte preventiv epoxybehandling för böldpest ingick som standard. Men de flesta har nog lagt nån form av primer (ofta epoxy) 2-3 lager innan bottenfärg målas. Vår båt är målad med VC-17 direkt på skrovet efter tvättning med aceton. Jag ser inga större problem med det egentligen - speciellt då våra båtar står på land 6 mån om året. De som lider mest av det är nog färgfabrikanterna :) Gelcoaten på våra båtar är dessutom av en speciell vattentät kvalité, så en regelrätt epoxybehandling med 6-7 lagers färg känns lite överdriven.
Peter Norberg
 
Inlägg: 46
Blev medlem: mån 29 okt 2007, 09:04
Ort: Sundsvall

Re: Epoxibehandling Dehler 34 JV

Inläggav Administratör » ons 10 apr 2013, 21:37

Håller helt med dig Peter. Dock en liten reservation för att den tätare NPG-gelcoat kanske inte finns på lite äldre båtar, vet inte riktigt när detta kom. Sannolikt någon gång i slutet av 90-talet. När man ska borra igenom gelcoatlagret för t.ex. ett skruvhål så märks det tydligt om det är den nyare betydligt hårdare gelcoaten som är nästan "glasaktig". Drar man i en plåtskruv så måste man försänka i gelcoaten annars så spricker den runt skruven. Också en reservation för rodren från danska Jefa, dom är sannolikt inte tillverkade med NPG-gelcoat, där är det en annan "mjukare" kvalitet, kanske av någon orsak.
"Böldpest" beror inte bara på materialet, båtarna måste också vara byggda på ett seriöst sätt där man har rätt temperatur och härdningstider. Där har vi som Dehlerägare inget att bekymra oss för. Många hembyggen från 70-80 tal är gjorda under helt andra förhållanden och med kända problem, vilket gynnat färgtillverkare och varv :shock:
Seglarhälsningar
:D
Stefan
Administratör
Site Admin
 
Inlägg: 327
Blev medlem: lör 13 okt 2007, 19:35
Ort: Nyköping


Återgå till Skrov och Däck

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron